ՌԴ ԱԳՆ պաշտոնական ներկայացուցիչ Մարիա Զախարովան լրագրողներին իրազեկել է, որ իրենք խնդրել են պաշտոնական Բաքվին Ադրբեջանում Ռուսաստանի դեսպանատան հյուպատոսական բաժնի աշխատակիցներին հնարավորություն ընձեռել այցելելու Ռուսաստանի քաղաքացիներին։ «Ցավոք, այս պահին Ռուսաստանի դեսպանին հնարավորություն չի տրվել այցելեուլ Ռուսաստանի քաղաքացիներին, այդ թվում՝ ռուսական լրատվամիջոցների լրագրողներին»,- հավելել է Զախարովան:               
 

Երեխային առողջ սննդի կարելի է սովորեցնել մինչև նրա ծնվելը

Երեխային առողջ սննդի կարելի է սովորեցնել մինչև  նրա ծնվելը
20.11.2013 | 11:26

Դեռ արգանդում երեխաները կարող են սիրել մրգեր և բանջարեղեն, եթե, իհարկե, այդ մթերքը ընդգրկվում է հղի կնոջ դիետայի մեջ: Պարզվում է, համի զգացողությունը երեխայի մոտ ձևավորվում է մինչև նրա ծնունդը:

Ֆիլադելֆիայում գտնվող Monell կենտրոնի հետազոտողները պարզել են, որ երեխաներն ավելի հաճույքով են ընդունում այն սննդամթերքը, որով իրենց մայրիկները սնվել են հղիության ընթացքում: Եվ եթե երեխայի սպասող կինը չարաշահել է շոկոլադը, կծու, թթու կամ ապխտած կերակուրները, ապա նրա երեխան ժամանակի ընթացքում դառնում է դրանց «երկրպագուն»: Բայց եթե ապագա մայրը պարբերաբար օգտագործում է մրգեր, բանջարեղեն և այլ առողջարար մթերքներ, ապա մեծ է հնարավորությունը, որ մի քանի տարի անց երեխան ևս ճիշտ կսնվի:

Դիտարկումների ընթացքում գիտնականները նկատել են, որ եթե հղի կանայք ակտիվորեն խմում են գազարի հյութ, նրանց երեխաները կրկնակի հաճախ են օգտագործում գազարային շիլաներ:

Հետազոտության հեղինակ Ջուլի Մեննելլան ընդգծում է, որ երեխաները «կենսաբանորեն տրամադրված են» այս կամ այն կերակրի հանդեպ. Ոմանք մեծ հակվածություն ունեն դեպի կծու, աղի և թթու մթերքը, իսկ ոմաց էլ ձգում է քաղցրը: Ըստ Մեննելլայի, ապագա մայրերը պետք է հղիության սկզբնական շրջանում միրգ և բանջարեղեն շատ օգտագործեն, որպեսզի նույն այդ համային նախապատվությունները զարգանան նաև երեխաների մոտ:

Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 2040

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ